WALCKIERS Auderghem 2013-2014
  • Project: WALCKIERS Année/Year: 2013-2014 Statut: Achevé Situation: Auderghem Surface: 190 m²

    Riche bourgeoise de l’industrie textile, madame Walckiers fait lotir la rue homonyme dans les années 20 afin de fournir des logements à ses ouvriers. En bordure de la forêt de Soignes, surplombant les étangs et l’abbaye du Rouge-Cloître, les façades arrières et les jardins bénéficient d’une vue et d’un environnement magnifique. Occupée depuis les années 50, la maison était affublée d’extensions successives, sorte de « favelas de PVC », sans aucune poésie. L’objectif de la nouvelle extension est de faire place neuve, de clarifier, et de reconnecter la maison au jardin. Celui-ci est en contrebas et en pente forte jusqu’au chemin forestier. La transition entre la cuisine salle à manger et le salon se fait à l’aide de trois marches sur la largeur, marquant la séparation entre les deux activités tout en reconnectant le séjour avec la terrasse et le jardin.

    Madame Walckiers, coming from an upper class family, enriched in the textile industry wanted to develop homes for her workers in the 20s in the street which now bears her family name. On the edge of the Sonian Forest, overlooking the ponds and the Rouge-Cloître Abbey, the rear and the garden enjoy a spectacular view on the surroundings. Inhabited since the 50s, the house was extended in a shabby way, by adding plastic extensions making the whole project appear more as a slum than a home. The objective of the new extension was to replace everything through the construction of a light and bright volume reconnecting the home with the garden. The garden is below the street level and steeply sloping towards a forest path. The transition between the living room and the lived-in kitchen is done through three steps breaking up space, creating two areas with a defined sense of their own while retaining the open plan and linking the living room with the terrace and the garden.